Legal Entitity Identifier (LEI)

I forbindelse med MiFID II-reglene er det et krav at alle bedrifter identifiserer seg med en LEI-kode (Legal Entity Identifier) når de handler. LEI er en form for internasjonalt organisasjonsnummer, og må anskaffes uavhengig av det norske organisasjonsnummeret. Les mer her.

Hva er LEI?

LEI står for Legal Entitity Identifier og er en global identifikator som brukes for å identifisere juridiske enheter som deltar i finansielle transaksjoner. LEI kommer i tillegg til organisasjonsnummeret.

Hvor får jeg tak i en LEI for min bedrift?

For å få en LEI så må du registrere deg hos en LOU (Local Operating Unit). Se her for en liste over LOUer. Hver LEI som registreres må fornyes hvert år.

Jeg har ikke fått en LEI. Kan jeg registrere mitt firma hos Netfonds?

Ja, Netfonds vil ikke kreve at du har en LEI men firmaer uten LEI vil ikke kunne handle verdipapirer etter 1/1 2018. Bedrifter som ønsker å handle etter 1/1 2018 må etter-registrere sin LEI hos oss innen denne fristen. Dette er en absolutt-regel. Vær obs. på at det for tiden er stor pågang hos LOUene og det kan ta opptil tre uker før du får en LEI. Vær derfor ute i god tid.

Hva skjer hvis jeg ikke har registrert en LEI innen 1/1 2018?

Dine ordre vil bli avvist av de børsene som krever at ordren er knyttet til en LEI. Det gjelder alle type ordre.

Jeg handler kun fond. Trenger jeg da en LEI?

Nei, hvis du kun handler fond slipper du å registrere en LEI.